Portal

Zupa z dyni – zupa na dwa garnki

Przyrządzając pyszną, sycącą i zdrową zupę z dyni, należy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić dwa garnki! Dlaczego? Zupa z dyni, której przepis za chwilę się pojawi, musi mieć wyrazisty smak, podkręcony przyprawami i dodatkami.

Zupa z dyni – przepis

Aby ugotować zupę z dyni, należy główny składnik – dynię – pokroić w większą kostkę. Dynię wrzucić do garnka z wodą i zacząć gotować. Do tego samego garnka należy dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, dołożyć pietruszkę, kawałek selera, ziele angielskie i liść laurowy. Całość odrobinę posolić i podgotować – jednak nie do całkowitej miękkości warzyw.

W drugim garnku należy przygotować krem z pomidorów. Do jego przygotowania potrzebne będą całe pomidory z puszki, dwa-trzy ząbki czosnku, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano i sól. Całość należy zblendować na gładką masę i dodać do gotującej się w pierwszym garnku dyni. Oba wywary należy dobrze ze sobą połączyć, używając do tego zwykłej łyżki. Ważne jest tutaj to, by robić to w miarę delikatnie, by nie uszkodzić i nie doprowadzić do rozpadnięcia się dyni i marchewki.

Na tym etapie, warto jest skosztować ponownie zupę i uzupełnić przyprawy, których wedle naszego uznania brakuje. Zwłaszcza pieprz i sól, gdyż dynia sama w sobie jest mdłym warzywem i kwestia smaku tkwi właśnie w przyprawach.

Kiedy zupa w garnku się gotuje (na małym ogniu), należy przystąpić do dalszej części przepisu – mianowicie do mięsa. Są tutaj dwie wersje: bardziej light – z kurczakiem, lub bardziej pożywna – ze schabem i chipsami z boczku.

Wersja z kurczakiem

Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, doprawić pieprzem, solą, curry i ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Pod koniec gotowania zupy, kurczaka należy przełożyć do garnka i jeszcze chwilę gotować.

Wersja ze schabem i chipsami z boczku

Schab pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach – sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, przyprawa do grilla. Podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Boczek wędzony (w cienkich plastrach) pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na chrupko – bez dodatku oleju! Posypać nałożoną na talerz zupę.

Obie wersje warto podawać z bagietką czosnkową lub tostem.

Zupa jest rozgrzewająca i naprawdę bardzo smaczna. Przypada do gustu nawet dzieciom! Smacznego.



Reklama
null