Portal

Winorośl właściwa i jej zbawienne właściwości na ludzki organizm znane były już przed wiekami. Roślina ta wywodzi się z obszaru śródziemnomorskiego, gdzie z uwagi na sprzyjający klimat, dzikie i pierwotne odmiany winorośli rosły w sposób całkowicie naturalny. Jednak winorośl właściwa szybko zyskała miano rośliny przemysłowej i obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. Jej owoce, liście oraz pestki spożywane są pod różnymi postaciami, a bogactwo naturalnych właściwości i zawartość licznych substancji odżywczych sprawia, że winorośl sprzedawana jest w różnych formach. Dowiedz się wszystkiego o winorośli właściwej i poznaj jej najważniejsze właściwości oraz wpływ na naszą odporność, zdrowie i samopoczucie.

Winorośl właściwa - wygląd i cechy zewnętrzne

Zaliczana do rodziny winoroślowatych winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jest rośliną dużą, bujną rośliną o skrętoległych, błoniastych i osadzonych na średniej długości ogonku liściach. Jej pnącza mogą osiągać długość 10, a nawet 30 metrów. Pędy winorośli mają bruzdowaty charakter i zwykle pozbawione są owłosienia. Do prawidłowego wzrostu winorośli niezbędne jest zamocowanie specjalnych podpór, po których pną się pędy rośliny. Kora winorośli właściwej ma brunatny lub szarobrązowy kolor, a jej pień zwykle staje się zdrewniały i dość gruby (obwód często może wynosić nawet do 1,5 m). Kwiaty winorośli właściwej mają drobny, delikatny charakter. Skupiska kwiatostanów liczą zwykle ok. 15 cm długości. Owocami winorośli właściwej są okrągłe lub podłużne jagody, których średnica rzadko przekracza 2 cm. Mają słodki lub słodko-kwaśny smak i mogą mieć kolor zielonkawy, czerwony, różowy, aż po prawie czarny.

Wartości odżywcze winorośli właściwej

Popularność winorośli na całym świecie nie jest dziełem przypadku. Przede wszystkim, warto wspomnieć o szerokiej skali wykorzystania konsumpcyjnego owoców, które pełnią bardzo ważną funkcję w przemyśle winiarskim, ale także spożywczym, czy farmaceutycznym. Winorośl jest bowiem ogromnym bogactwem naturalnych składników odżywczych, witamin oraz pierwiastków, które niezbędne są nam do prawidłowego funkcjonowania. Poszczególne odmiany i gatunki winorośli są prawdziwym bogactwem węglowodanów – fruktozy i glukozy. Są także bogate w kwasy organiczne (m.in. kwas winny, kwas cytrynowy, jabłkowy, cytrynowy itp.), białko, pektyny, antocyjany i flawony. Winogrona są prawdziwą kopalnią aminokwasów (zawierają ich aż 17, m.in.: leucynę, tyrozynę, glicynę, glutaminę czy asparaginę) i olejków eterycznych. Na uwagę zasługuje również duża zawartość witamin i minerałów, począwszy od żelaza, manganu, potasu, magnezu, jodu, kobaltu czy wapnia, aż po witaminy: A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, P oraz PP. Owoce winorośli są także cennym źródłem energii – 100 g to około 70 kalorii. Warto wspomnieć również o ich właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych.

Wpływ na organizm człowieka

Biorąc pod uwagę tak ogromną ilość i witamin, pierwiastków i substancji odżywczych, nie dziwi fakt, że winorośl ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Przede wszystkim, owoce winnej latorośli wykazują silne działanie przeciwutleniacze, pomagają przeciwdziałać żylakom, oraz problemom z niewydolnością żył, mają pozytywny wpływ na skórę, ograniczają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, jak również mogą zmniejszać prawdopodobieństwo tworzenia się komórek nowotworowych. Istotną właściwością owoców winorośli jest również ogólne wzmacnianie układu odpornościowego, dlatego warto włączyć winogrona do swojej diety szczególnie w okresie częstszych zachorowań na grypę, choć najlepiej korzystać z ich naturalnego bogactwa przez cały rok.

Pod jakimi postaciami spożywana jest winorośl?

Dzięki swoim zdrowotnym i smakowym właściwościom winorośl od zawsze traktowana była jako roślina o ogromnym znaczeniu dla gospodarki i przemysłu danego kraju. Obecnie, w sprzedaży znajdziemy nie tylko owoce czy produkowane na ich bazie wina, ale także suszone liście i owoce, pestki czy winogrono w formie sproszkowanej. Na bazie owoców winogrona produkowane są również liczne suplementy diety, np. wspomagający żyły, podnoszący poziom elastyczności ścian naczyń krwionośnych i chroniący organizm przed działaniem wolnych rodników Varicoz, wspierający przyrost tkanki mięśniowej, zapewniający odpowiednio wysoki poziom testosteronu oraz wspomagający potreningową regenerację Cerberus, czy opracowana z myślą o kobietach chcących pozbyć się nadmiaru cellulitu Cellinea, wspierająca jednocześnie przemianę materii i pozytywnie wpływająca na jędrność skóry. Mimo iż w odniesieniu do powyższych suplementów nie wykazano żadnych działań niepożądanych, warto mieć na uwadze fakt, iż zależnie od indywidualnych uwarunkowań organizmu, mogą one powodować ewentualne reakcje alergiczne lub powikłania żołądkowe, jednak skala takich reakcji jest znikoma. Należy jednak zdawać sobie sprawę z faktu, iż częstotliwość ich występowania jest jednak sporadyczna i w równym stopniu może dotyczyć także innych dostępnych na rynku suplementów diety.


Reklama
null