Portal

Sałatka jest dobra na wszystko. Uratuje niespodziewaną wizytę gości, zastąpi obiad w pracy i nasyci wieczorem, kiedy za późno już na zjedzenie obfitego posiłku. Lekka będzie świetnym warzywnym dodatkiem obiadowym, a ta bardziej treściwa stanie się pełnoprawnym daniem. Baw się smakami, twórz nietypowe połączenia i rozkoszuj się smakiem przepysznych sałatek i surówek na każdą okazję.

Sałatki i surówki – jaka jest różnica?

Narodowe Centrum Kultury podaje, że surówka, to sałatka zrobiona ze świeżych warzyw. Sałatką jest potrawa podawana na zimno (lub czasami na ciepło), której podstawę stanowią warzywa, niekoniecznie surowe. Nie każda sałatka to surówka, ale każda surówka to sałatka. Jeśli uwielbiasz surówki, a przepisy wskazują, że masz użyć gotowanych warzyw, to najpewniej wyjdzie Ci z tego sałatka. Mizeria, pomidory z cebulką, czy tarta marchewka zaliczają się do surówek. Rukola z granatem, makaron z truskawkami i świeżym szpinakiem lub gotowane ziemniaki ze śledziami, cebulą i majonezem, to już sałatki. Smakują doskonale tuż po przyrządzeniu, ale i kolejnego dnia są pożywnym i wartościowym posiłkiem, np. na lunch do pracy lub drugie śniadanie w szkole. 

Rodzaje sałatek

Sałatki można podzielić na:

  • sałatki mieszane takie jak np. mieszanka zielonych sałat, sałatka Cezar;
  • sałatki komponowane, w których składniki układa się osobno, np. sałatka COBB z kurczakiem, awokado, pomidorami i bekonem;
  • sałatki z tuńczykiem lub kurczakiem i sosem majonezowym lub jogurtowym;
  • sałatki mączne, w których bazą są ziemniaki, makaron, kasze.

Choć podstawą sałatki są warzywa, to „danie” nie istnieje bez sosu. Wystarczy nawet oliwa z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiną soku z cytryny, żeby całość nabrała wyrazistego smaku. Żeby połączyć wszystkie składniki, do sałatki dodaj:

  • sos winegret na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego,
  • sos na bazie majonezu,
  • dressing na bazie jogurtu.

Delikatne rodzaje sałat polewaj lekkimi dressingami, np. oliwą z oliwek z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Cięższe sosy na bazie majonezu czy jogurtu wykorzystaj do sałat chrupiących, kapusty lub do zielonych ogórków.

Zobacz także: Jak dobrać składniki, czyli sekret udanej sałatki

Przepisy na sałatki

Jak zrobić sałatkę? Tu nie potrzeba wiele. Wystarczą świeże lub gotowane warzywa i dressing, żeby powstała szybka i zdrowa przekąska. Potrzebujesz czegoś pożywniejszego, a zarazem eleganckiego? Może zatem przypadnie Ci do gustu sałatka z rukolą i kurczakiem. Jej przygotowanie zajmie Ci chwilę, a efekt będzie wytworny. Taka lekka sałatka z kurczakiem to doskonała propozycja na kolację ze znajomymi lub rodzinną imprezę.

Zobacz także: Sałatka z granatem i kurczakiem

Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Ta sałatka smakuje równie dobrze tuż po przygotowaniu, jak i następnego dnia. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 szklanki nieugotowanej zielonej lub czarnej soczewicy,
  • 2,5 szklanki bulionu lub wody do ugotowania soczewicy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 225 g pokrojonych w plasterki pieczarek,
  • 2-3 szklanki pokrojonego brokułu,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki świeżego szpinaku,
  • ½ szklanki sera feta,
  • sok z cytryny i tarta skórka z cytryny,
  • sól i pieprz.

Soczewicę ugotuj wg przepisu na opakowaniu (ok. 20-25 minut). Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pieczarki i brokuły i delikatnie podsmaż. Dodaj jeszcze 1 łyżkę oliwy, dorzuć cebulę, czosnek, przypraw solą i pieprzem. Kontynuuj podsmażanie, aż warzywa zrobią się miękkie. W dużej misce wymieszaj soczewicę, mieszankę warzyw, szpinak, skórkę z cytryny i sok, oliwę z oliwek i ser feta. Podawaj tuż po przygotowaniu.

Łatwa sałatka z makaronem i kremowym dressingiem

Doskonała na imprezy, bo przygotujesz ją w kilka minut i niewielkim kosztem. Smaczna, pożywna, a przede wszystkim robiąca wrażenie na gościach. Koniecznie zrób większą porcję, bo na pewno będzie cieszyła się powodzeniem.

Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:

  • makaron kolanka lub inny, który łatwo pokryje się w całości sosem (2 szklanki nieugotowanego makaronu),
  • ¾ szklanki majonezu (może być majonez light, żeby sałatka była bardziej dietetyczna),
  • 2 łyżki jabłkowego octu winnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka musztardy (może być Dijon),
  • ok. ½ szklanki pokrojonego selera naciowego,
  • ¾ szklanki czerwonej lub pomarańczowej papryki drobno posiekanej,
  • ½ szklanki tartej marchewki,
  • ½ szklanki czerwonej cebuli drobno posiekanej.

Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj majonez z octem, cukrem, musztardą i solą. Dodaj dressing do makaronu, dosyp posiekane warzywa. Włóż do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Sałatkę możesz dowolnie modyfikować, uzupełniając ją dodatkowymi składnikami. Może to być szynka, ostra papryczka, jajko ugotowane na twardo lub żółty ser. Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy sos wniknie w makaron. Jeśli planujesz zrobić ją na przyjęcie, przygotuj tę sałatkę już dzień wcześniej.

Sałatki i surówki zrobisz nawet wtedy, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Pożywna sałatka z ryżem i tuńczykiem lub makaronowa wariacja z grillowanymi warzywami (np. z gotową mrożoną mieszanką) dostarczy Ci potrzebnych kalorii i składników odżywczych. Eksperymentuj z różnymi smakami, dodawaj do sosów niestandardowe składniki, jak np. ocet z mango, miód lub ostre w smaku oliwy z octem, cukrem, musztardą i solą. 

Reklama
null