Portal

Napar yerba mate jest niezwykle popularny na całym świecie. Właściwości yerba mate sprawiają, że picie yerby jest polecane każdemu. Jak smakuje yerba mate i jak należy ją przyrządzić?

Co to jest yerba mate?

Yerba mate to naturalny napar, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. W swoim składzie, yerba mate zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na organizm. Czym właściwie jest ostrzokrzew paragwajski? Jest to wiecznie zielone drzewo i wysokości nawet do 30m. Występuje na obszarze między rzeką Paraguay, a Oceanem Atlantyckim i jest to jedyne miejsce jego występowania na całym świecie.

Jakie zalety ma picie yerba mate?

Zalet picia Yerba Mate jest całe mnóstwo. Przede wszystkim, Yerba mate zawiera kofeinę, jest zdrowszą alternatywą dla kawy. Działa pobudzająco, ale oprócz tego ma szereg wspaniałych właściwości. Potrafi oczyścić organizm z toksyn, poprawia samopoczucie, zwiększa odporność organizmu, a także reguluje ciśnienie krwi, wpływa na jędrność skóry i poprawia przemianę materii. Ostrokrzew paragwajski dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, a także poprawia działanie układu nerwowego.

Rodzaje yerba mate

Yerba mate występuje w 4 popularnych odmianach.


Jedną z nich jest Yerba argentyńska, która jest łagodna w smaku. Ma mniejszą ilość pyłu i delikatnie goryczkowy smak. Inną odmianą jest Yerba brazylijska, cechująca się żywym, zielonym kolorem i trawiastym, nieco słodkim smakiem. Kolejną odmianą jest Yerba paragwajska, o wędzonym aromacie i smaku. Ostatnią odmianą jest Yerba urugwajska, która spożywana jest właśnie w Urugwaju. Jest pylasta, ma wyrazisty smak. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z piciem Yerby, zacznij od odmiany argentyńskiej, która jest najłagodniejsza w smaku.


Susz Yerba Mate można podzielić także ze względu na skład. Pod tym względem, wyróżnia się Yerbę klasyczną, czyli stworzoną w 100% z ostrokrzewu paragwajskiego. Pamiętaj, że choć skład może być ten sam, smak zawsze będzie nieco inny, gdyż wpływa na to wiele czynników, m.in. poziom nasłonecznienia czy okres leżakowania. Oprócz Yerby klasycznej, wyróżnić można także Yerbę z dodatkami w postaci np. przypraw korzennych, kwiatów, owoców czy korzeni.


Ostatnim podziałem na rodzaje jest podział ze względu na zawartość- jeśli w suszu znajdują się patyczki, mówimy o Yerba Mate con palo, a jeżeli patyczków w suszu nie ma, mówimy o Yerba Mate sin palo.

Jak pić yerba matę?

Herbata yerba mate musi być właściwie przygotowana. Potrzebna będzie do tego bombilla do yerba mate oraz naczynie. Do naczynia nalezy wsypać susz do około 3/4 objętości, następnie należy przykryć naczynie dłonią, obrócić do góry dnem i potrząsać tak, by drobny susz znalazł się na górze naczynia. Następnie susz należy zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni, a bombillę włóż w miejsce nalewania wody. Po 3 minutach yerba jest zaparzona!


Yerba mate sklep - MateMundo.pl oferuje wiele odmian yerby w atrakcyjnych cenach. Sprawdź!

Reklama
null