Portal

Lokale gastronomiczne w zależności od swojej powierzchni mogą posiadać mniejsze bądź większe kuchnie. W przypadku tych pierwszych niestety istnieje problem z umieszczeniem wszystkich niezbędnych urządzeń. Z tego właśnie względu coraz częściej szukamy maszyn, które spełniają kilka funkcji. W grupę tę wpisuje się także stół chłodniczy. Postaramy się bardziej przybliżyć Wam te rozwiązania w tym artykule.

Do jakie grupy należą stoły chłodnicze?

W pierwszej kolejności skupimy się na samych podstawach. Zaczniemy, więc od tego, do jakiej grupy klasyfikowane są stoły chłodnicze. Należą one do urządzeń chłodniczych. Jak wynika z tej nazwy, w ich wnętrzach panuje obniżona temperatura. W zależności od wybranego modelu może być ona różna, ale najczęściej mieści się zakresie od 2°C do 8°C. Warunki te mogą być zapewnione, dlatego, że zostały one wyposażone w agregaty chłodnicze. W dalszej części tego powiemy, dlaczego akurat o takim zakresie mówimy, a nie o innym.

Funkcjonalności oferowane przez stoły chłodnicze.

Wiemy, że stoły chłodnicze to urządzenie chłodnicze, w których panuje obniżona temperatura. Jednak, w jakim celu umieszczane są one w lokalach gastronomicznych? Istnieje tak naprawdę kilka powodów wpływających na taki stan rzeczy. W pierwszej kolejności wykorzystywane są one do krótkotrwałego przechowywania produktów łatwo się psujących. Jak podają badania zakres temperatury, który został podany w poprzednim akapicie, ogranicza powstawanie różnorakich bakterii oraz grzybów, a to ma bezpośredni wpływ na przedłużenie okresu zdatności do spożycia.

Natomiast w drugiej mogą one służyć, jako miejsce do przygotowania różnych posiłków. Z racji tego, że posiadają one metalowy bądź granitowy blat, nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić na nim różne czynności takie jak krojenie, obieranie, rozwałkowywanie ciasta lub jego kształtowanie. W ten oto sposób przy wykorzystaniu jednego urządzenia możemy wykonać wiele zadań.

Co sprawdzić przy zakupie stołów chłodniczych?

Każdy z nas, kto chce kupić stół chłodniczy, oczekuje, aby był to trafiony wybór. Chyba nikt z nas nie lubi podejmować nietrafionych decyzji, które kosztują nas bardzo dużo. Z tego właśnie względu przygotowaliśmy dla Was listę parametrów, jakie warto sprawdzić przed zakupem. Prezentuje się ono następująco:

  • Wymiary zewnętrze – to właśnie one mówią nam, jak dużą przestrzeń musicie posiadać w swoim lokalu gastronomicznym.
  • Wymiary komory – dzięki nim jesteśmy w stanie zorientować się, jak dużo produktów będziemy mogli umieścić we wnętrzu.
  • Pojemność – kolejna liczba opisująca, jak wiele przedmiotów będziemy mogli umieścić w stole chłodniczym. Podawana jest ona w litrach, więc będzie nam łatwiej to sobie wyobrazić.
  • Zakres temperatur – liczby te określają, jaka temperatura minimalna oraz maksymalna może panować w maszynie. Najczęściej możemy ją swobodnie regulować.
  • Ilość półek – pośrednio wartość ta ma wpływ na to, jak dużo produktów spożywczych zmieścimy.

Zamawianie stołu chłodniczego.

Osoby czytające tę publikację na pewno są zainteresowani zakupem stołu chłodniczego. Operacja ta może być wykonana na dwa sposoby. W pierwszym z nich wybieramy się do stacjonarnej hurtowni wyposażenie gastronomicznego. Niestety może się okazać, że takiej nie ma w pobliżu naszego miejsca zamieszkania i musimy pojechać gdzieś dalej. Wówczas tracimy cenny czas, ale także pieniądze. Natomiast drugi to złożenie zamówienia w sklepie internetowym, który znajduje się pod adresem: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Witryna ta prowadzona jest przez doświadczony zespół, który w razie jakichkolwiek problemów będzie Wam w stanie pomóc. My już dziękujemy za uwagę i do następnego razu.

Reklama
null