Lokale gastronomiczne w zależności od swojej powierzchni mogą posiadać mniejsze bądź większe kuchnie. W przypadku tych pierwszych niestety istnieje problem z umieszczeniem wszystkich niezbędnych urządzeń. Z tego właśnie względu coraz częściej szukamy maszyn, które spełniają kilka funkcji. W grupę tę wpisuje się także stół chłodniczy. Postaramy się bardziej przybliżyć Wam te rozwiązania w tym artykule.
W pierwszej kolejności skupimy się na samych podstawach. Zaczniemy, więc od tego, do jakiej grupy klasyfikowane są stoły chłodnicze. Należą one do urządzeń chłodniczych. Jak wynika z tej nazwy, w ich wnętrzach panuje obniżona temperatura. W zależności od wybranego modelu może być ona różna, ale najczęściej mieści się zakresie od 2°C do 8°C. Warunki te mogą być zapewnione, dlatego, że zostały one wyposażone w agregaty chłodnicze. W dalszej części tego powiemy, dlaczego akurat o takim zakresie mówimy, a nie o innym.
Wiemy, że stoły chłodnicze to urządzenie chłodnicze, w których panuje obniżona temperatura. Jednak, w jakim celu umieszczane są one w lokalach gastronomicznych? Istnieje tak naprawdę kilka powodów wpływających na taki stan rzeczy. W pierwszej kolejności wykorzystywane są one do krótkotrwałego przechowywania produktów łatwo się psujących. Jak podają badania zakres temperatury, który został podany w poprzednim akapicie, ogranicza powstawanie różnorakich bakterii oraz grzybów, a to ma bezpośredni wpływ na przedłużenie okresu zdatności do spożycia.
Natomiast w drugiej mogą one służyć, jako miejsce do przygotowania różnych posiłków. Z racji tego, że posiadają one metalowy bądź granitowy blat, nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić na nim różne czynności takie jak krojenie, obieranie, rozwałkowywanie ciasta lub jego kształtowanie. W ten oto sposób przy wykorzystaniu jednego urządzenia możemy wykonać wiele zadań.
Każdy z nas, kto chce kupić stół chłodniczy, oczekuje, aby był to trafiony wybór. Chyba nikt z nas nie lubi podejmować nietrafionych decyzji, które kosztują nas bardzo dużo. Z tego właśnie względu przygotowaliśmy dla Was listę parametrów, jakie warto sprawdzić przed zakupem. Prezentuje się ono następująco:
Osoby czytające tę publikację na pewno są zainteresowani zakupem stołu chłodniczego. Operacja ta może być wykonana na dwa sposoby. W pierwszym z nich wybieramy się do stacjonarnej hurtowni wyposażenie gastronomicznego. Niestety może się okazać, że takiej nie ma w pobliżu naszego miejsca zamieszkania i musimy pojechać gdzieś dalej. Wówczas tracimy cenny czas, ale także pieniądze. Natomiast drugi to złożenie zamówienia w sklepie internetowym, który znajduje się pod adresem: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Witryna ta prowadzona jest przez doświadczony zespół, który w razie jakichkolwiek problemów będzie Wam w stanie pomóc. My już dziękujemy za uwagę i do następnego razu.