Portal

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest niezbędny w każdym barze czy restauracji, gdzie produkuje i przechowuje się żywność. Pozwala zapewnić wysoką jakość usług i efektywność w kuchniach. Jakie są podstawowe elementy wyposażenia gastronomicznego, jakie pełnią funkcję? Na co zwrócić uwagę, wybierając wyposażenie do lokalu gastronomicznego?

GastroProdukt – podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Lokale gastronomiczne, bary, restauracje, punkty cateringowe wymagają odpowiedniego wyposażenia, które umożliwia przygotowywanie i przechowywanie potraw. Do podstawowych urządzeń, które oferuje sklep GastroProdukt należą:


  • Piece konwekcyjne – są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych kuchni. Charakteryzują się zaawansowaną technologią konwekcji, która zapewnia równomierne i szybkie gotowanie potraw. Dzięki wentylatorom i układom grzewczym, umieszczonym wewnątrz pieca, ciepło jest równomiernie rozprowadzane wokół potrawy, a to skraca czas przygotowania i gwarantuje równomierne pieczenie. Piece pozwalają również na jednoczesne przygotowywanie większej ilości dań, co przekłada się na zwiększenie wydajności kuchni. Dostępne są także piece konwekcyjno-parowe, piece piekarnicze, cukiernicze. Każdy klient może wybrać piec dopasowany do swojego lokalu.
  • Termosy gastronomiczne – są bardzo potrzebnym elementem wyposażenia gastronomii, głównie w przypadku cateringu, bufetów lub restauracji oferujących dania na wynos. Są zaprojektowane w taki sposób, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę potraw przez dłuższy czas. Termosy mają podwójne ścianki, które izolują ciepło i zapobiegają utracie temperatury. To pozwala serwować klientom potrawy w idealnym stanie, nawet po pewnym czasie od ich przygotowania.
  • Sprzęt gastronomiczny – w wyposażeniu gastronomii niezbędny jest różnorodny sprzęt gastronomiczny, obejmujący takie elementy jak piece do pizzy, frytownice, grille, kuchenki indukcyjne i wiele innych. Wyposażenie musi być dopasowane do charakteru lokalu i głównych potraw, które serwuje. Odpowiedni sprzęt gastronomiczny zapewnia efektywność i precyzję w procesie przygotowywania potraw, umożliwia szefom kuchni i ich zespołom skuteczne wykorzystanie czasu i zasobów.
  • Miksery planetarne – to ważne wyposażanie w kuchni. Są wszechstronne, dlatego umożliwiają mieszanie, ubijanie, wyrabianie ciasta i wykonywanie wielu innych czynności, związanych z przygotowywaniem potraw. Miksery znacząco przyspieszają proces przygotowywania potraw, oszczędzając czas i siły pracowników kuchni.
  • Szafy chłodnicze – to kolejny bardzo potrzebny elementy w lokalach gastronomicznych. Dzięki precyzyjnemu sterowaniu temperaturą i wilgotnością szafy chłodnicze zapewniają optymalne warunki przechowywania, które przedłużają trwałość produktów spożywczych. Wyposażone w różne strefy temperaturowe, umożliwiają przechowywanie różnych rodzajów produktów jednocześnie. Szafy chłodnicze pomagają także w utrzymaniu wysokich standardów higieny i bezpieczeństwa żywności.

Profesjonalne wyposażenie gastronomii – na co zwrócić uwagę?

Wybierając urządzenia gastronomiczne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów. Należy określić profil i potrzeby restauracji, a także wielkość lokalu i liczbę stanowisk pracy, ponieważ od tego zależy rodzaj sprzętu. Sprzęt gastronomiczny powinien mieć kilka ważnych cech. Ważna jest ergonomia i funkcjonalność, wysoka jakość, stabilna konstrukcja, wykonanie np. ze stali nierdzewnej i dobre parametry, które będą miały wpływ na żywotność urządzeń. Urządzenia wysokiej jakości, sprawdzonych marek rzadziej się psują, nie trzeba ich oddawać do serwisu, a to pozwala ograniczyć koszta. Sklep gastronomiczny Gastroprodukt oferuje urządzenia wysokiej jakości, w atrakcyjnych cenach. Klienci mogą liczyć na profesjonalne doradztwo, szeroki wybór produktów. Wyposażenie gastronomii odgrywa bardzo ważną funkcję w zapewnieniu efektywności, wydajności i wysokiej jakości w profesjonalnych kuchniach. Warto sprawdzić ofertę sklepu i wybrać urządzenia gastronomiczne, dopasowane do swoich potrzeb.

Reklama
null