Portal

Algi morskie kryją w sobie wiele cennych właściwości i wartości odżywczych, o czym przekonaliśmy się dzięki ich zastosowaniu w kosmetyce. Jednak mogą być także z powodzeniem wykorzystywane w celach leczniczych i wspomagających leczenie. Najlepszym tego przykładem jest spirulina. Co to takiego i skąd się wzięła?

Skąd pochodzi spirulina?

W otchłaniach mórz i oceanów żyją miliony stworzeń. Podwodna fauna i flora jest nie do końca odkryta przez człowieka. Należy do niej również spirulina, czyli szmaragdowozielona alga w kształcie spirali, o mikroskopijnej wielkości. To roślina niezwykła, która jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych.

Wartości odżywcze spiruliny

Z uwagi na wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA) spirulina nazywana jest „mlekiem Matki Ziemi”. Kwas ten ma aktywny udział w biosyntezie substancji w organizmie człowieka.

W składzie spiruliny o dziwo znajdziemy bardzo dużą zawartość wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Jest go nawet trzykrotnie więcej niż w mięsie, dlatego o spirulinie mówi się „zielone mięso”. Zawiera ona aż 18 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja białka w żywności. Aminokwasy są budulcem mięśni, ale i przynoszą korzyści dla naszego zdrowia.

Alga spirulina zawiera łatwo przyswajalne żelazo, witaminy C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę K oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jako roślina, spirulina ma w swoim składzie zielony chlorofil i niebieski fikocyjanin.

Wpływ spiruliny na organizm człowieka

Zawartość GLA w spirulinie powoduje, że ma ona cenne właściwości dla człowieka i utrzymania naszej kondycji zdrowotnej. Wśród jej właściwości, nadanej dzięki wysokiemu stężeniu kwasu gamma linolenowego, wyróżnia się:

  •         zmniejszanie ryzyka powstawania zakrzepów wewnątrz naczyń krwionośnych,
  •         łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
  •         obniżanie ciśnienia krwi,
  •         działanie przeciwzapalne,
  •         wspieranie aktywności układu odpornościowego,
  •         dobroczynny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Aminokwasy w spirulinie powodują, że przy jej suplementowaniu można budować beztłuszczową masę mięśniową, ale nie tylko. Spirulina wspiera wyrównywanie poziomu cukru we krwi oraz przyspiesza rekonwalescencję pacjentów po zabiegach, urazach i kontuzjach.

Niektórzy badacze twierdzą, że zawarty w spirulinie chlorofil i fikocyjaniny nadają jej właściwości antyoksydacyjne i chroniące przed rakiem. Tę cechę spiruliny dowiedziono na drodze naukowej. Naukowcy z Oregon State University przeprowadzili badania, w których wykazano, że istnieje związek pomiędzy spiruliną a zwalczaniem raka. Chlorofil z algi łączy się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwia ich wydalanie.

Spirulina normalizuje przemianę jodu w organizmie człowieka, przez co przyczynia się do prawidłowego działania tarczycy. Zwiększa odporność układu immunologicznego, wspiera serce, redukuje poziom cholesterolu i wzmacnia układ trawienny. Zawarte w niej witaminy i enzymy oraz biofontony dodają sił witalnych i poprawiają kondycję psychofizyczną.

Fikocyjanina zawarta w spirulinie nie tylko pełni rolę niebieskiego barwnika, ale też hamuje w naszym organizmie enzym lipazę trzustkową, obniża glikemię poposiłkową oraz poziom triagliceroli. Mówiąc prościej, spirulina dodatkowo hamuje ośrodek głodu i zmniejsza poziom lipidów we krwi. Spirulinie przypisywane są cenne właściwości w zakresie redukcji masy ciała. Ma to związek z zawartością w algach witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wraz z minerałami i fenyloalaniną - aminokwasem, który zmniejsza uczucie głodu. Dzięki zażywaniu spiruliny można wspierać redukcję masy ciała poprzez pozytywny jej wpływ na florę fizjologiczną jelit oraz regulację ich perystaltyki.

W jakiej postaci można kupić spirulinę?

Spirulina dostępna jest w formie tabletek lub proszku. Wchodzi w skład wielu suplementów diety, takich jak: Spirulina FebicoSpartan’s Daily Pro Pack oraz Spirulin Plus. Odpowiednie podanie spiruliny pozwoli na korzystanie z jej prozdrowotnych właściwości. Spirulina jest środkiem ziołowym, który można nabyć bez recepty.

Możliwe skutki uboczne stosowania spiruliny

Przy przyjmowaniu zbyt dużych ilości spiruliny lub zażywaniu jej przez osoby uczulone na jej składniki, może wystąpić reakcja alergiczna. Zaleca się zażywanie spiruliny w dawce nie większej niż 1 g dziennie. Przekraczanie takiej ilości może wywołać negatywne skutki uboczne, jak bóle głowy, bóle mięśni, problemy z koncentracją, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość. Warto przy tym podkreślić, że od jakości przyjmowanego preparatu ze spiruliną zależy, jakie będzie ryzyko pojawienia się niepożądanych skutków ubocznych. Wysokiej jakości produkty minimalizują prawdopodobieństwo ich wystąpienia.

Nie zaleca się przyjmowania spiruliny przez osoby nieletnie, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Osoby z silną alergią, wrażliwe na wodorosty czy owoce morza powinny unikać preparatów zawierających algi.


Reklama
null